Skip to content

Liten recension Panasonic Lumix LX3

17 augusti, 2011

Denna lilla kvalitétskompakt, med sin motsvarande 24-60mm zoom med största bländare 2.0 suktade jag efter länge.. För cirka två år sen slog jag till. Gud vad rolig den var att fotografera med! Har ingen aning om hur många bilder jag tagit, men vid det här laget måste det nog vara över 10000 minst..

Rejäl ljusstark vidvinkel och möjlighet att fotografera i Raw + alla manuella inställningar man kan göra..

I korthet:

PLUS:

Ljuststark 24mm equivalent med stor största bländare på 2.0.

Mycket bra bildkvalité när man fotograferar i Raw.

Möjlighet att få hyffsat lite brus upp till iso 400 och acceptabelt för svartvita bilder från 800-1600.

Liten och behändig.

Snabb autofokus för att vara en kompaktkamera i vidvinkelläget.

Möjlighet att fotografera i Raw.

Möjlighet att ställa en fokus på ett visst avstånd (ae/af lock knappen på baksidan) och låsa det – perfekt när man vill kunna ta bilder snabbt, tex vid gatufoto eller när man vill fota kompisar snabbt så de inte hinner förställa sig och göra grimascher.

Det dynamiska omfånget på lägsta iso 80 är större än hos Olympus och Panasonics Micro 43-kameror. Rätt fantastiskt.

Mycket tyst slutare. Perfekt för gatufoto.

MINUS:

Långsam autofokus på alla brännvidder utom det vidvinkligaste (24mm equiv.)

Funktionen för manuell fokus fungerar bra när man låser den vid ett visst avstånd med hjälp av af-lock-knappen. Men om man tänker fotografera hyperfokalt, dvs, välja en liten bländare (5.6-8) och sen låta det långa skärpedjupet stå för skärpan, så fungerar det inte tillfredställande. Vissa bilder blir skarpa och andra inte. Trots att skärpedjupet BORDE sträcka sig ända från 0,5m till oändligheten.. Riktigt tråkigt att det inte fungerar. (obs, har inget med diffraktion att göra eftersom vissa bilder blir skarpa och andra inte på tex bländare 8)

Bandning kan ibland uppkomma redan på iso 800 i Raw-filerna vilket är katastrofalt. Brus kan jag alltid leva med och kan t.o.m tycka det kan vara snyggt, men bandning tycker jag förstör hela bilden.

Superdåliga Jpegs ur kameran. Fula färger, hemska hudtoner och ofta grönstick och ”jaggig” pixlig skärpa. För Jpeg fotografen rekommenderar jag den INTE.

MEN, älskar man att fotografera i jpeg och svartvitt så finns funktionen ”Dynamic B&W” som ger fantastiskt fina svartvita jpegs som kan bli hur fina som helst efter lite bildbehandling. För färgbilder rekommenderas att man fotografera i Raw.

Summering.

Underbart rolig och användbar kamera för sin storlek. Den perfekta party-kameran för den som fotograferar i Raw, speciellt med tanke på AF-lock knappen som gör att du ta blixtbilder jätte snabbt i mörka miljör där en 5sekunders väntan på autofokus helt enkelt inte är acceptabelt. (Finns två exempel på det nedan)

Sedan nåt år finns uppföljaren i butikerna också, LX5. I stort sett samma kamera, men lite längre zoom (24-90) Helt klart värd att ta sig en titt på om man är ute efter en kvalitétskompakt.

Man kan även titta på Olympus XZ-1 och Samsung EX-1 som båda ligger inom samma segment.

Nedan finns lite bilder från kameran. Alla färgbilderna är fotograferade i Raw och bildbehandlade i Adobe Camera Raw och Photoshop. De svartvita som har en vit ram runt sig är fotograferade i Jpeg med kameran inställd på ”Dynamic B&W”, även dessa är lite efterbehandlade i Photoshop.

Annonser

From → Recension

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: